Fotoalbum 49 - Evenement 10 jaar boys & girls

 

Op 20 december 2022 vierden de boys & girls van Ekeren Donk hun 10 jarig bestaan.

Dit werd gevierd met volgend programma:

  • Nostalgische wandeling doorheen de oude Donk, waar werd verwezen naar wie vroeger waar woonde. Welke handelaars er waren, venters, bakkers, beenhouwers enz.  Hieronder leest u van de wandeling een historische rondleiding opgemaakt door Stanny Schmidt.
  • Bezoek aan de Sint Jozef meisjesschool 
  • Bezoek aan de gemeentelijke jongensschool, nu "de kleurenboom", met koffie en gebak, en tonen foto's van weleer door Leo Van Praet.
  • Bezoek en rondleiding aan de kerk Heilig Hart
  • Herdenkingsmoment aan de kerk foor Koen Palinckx ( districtsburgemeester) aan het graf van de gesneuvelde soldaten en burgers van Ekeren Donk. 
  • Receptie in de Nobele Donk

 

(Onderaan de historiek van deze wandeling kunt u alle foto's van dit evenement bekijken).

Wandeling in de dorpskern van Ekeren-Donk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Boys en Girls van Ekeren-Donk.

Historiek:

Jozef Ickxstraat heeft deze naam sinds 1939 als eerbetoon aan een schepen van Ekeren Jozef Ickx.  Wij staan hier nu aan het nieuwe dienstencentrum.  Voorheen stond hier het patronaat dat gebouwd is in 1911 en dienst deed als parochiezaal, boekerij, meisjesschool, chirolokalen en andere parochiale instellingen.  Naast het patronaat, dat is de plaats waar we nu staan werd in de jaren ‘60 een afzonderlijk chirolokaal gebouwd door onderpastoor “Den Don” en ouders van chiroleden.  Het huidige dienstencentrum heeft last van de waterloop de Donkse Beek die u nu kan zien.  Onlangs schreef Mark Van Riel daar een artikel over in regionale kranten. 

Gekende families die woonachtig waren in deze straat zijn onder andere: Fonteyn, Van Echelpoel, Hermans, Tiest en Bories.

Prinshoeveweg .  De naam verwijst naar de Prinshoeve die gesitueerd was op de hoek met de Oude Landen en deze straat.  Hier bevonden zich 2 wasserijen nl Van Uffelen en Meesters evenals bakkerij Verberck.

Schoolbezoek: De meisjesschool is gebouwd in 1895.  Het kloostergebouw is nog tijdelijk een kerk geweest.  De kostprijs van de school was destijds 31.900 frank, thans 791 euro.  In 1895 waren er 90 leerlingen en 76 kleuters.  Daarvoor werden de kinderen bijgehouden door de invalide zuster Elst.  Op de plaats van de school stonden bouwvallige woningen die toen de Blauwe Kazerne werden genoemd.  De bouw werd gefinancierd door mevrouw de Baillet- Latour.  Aan de overzijde van de school, op de hoek met de Jozef Ickxstraat was voorheen het gildenhuis, dat later werd bewoond door de familie De Koninck (hier twijfel ikzelf of het met K of C is).

Gekende inwoners van deze straat zijn oa families Stoelen, Van Praet, Pastoor Ceulemans en de familie Van Steenvoort die een impact hadden op het lager onderwijs en het verenigingsleven.

Pastoor Goetschalckxstraat: Voordien noemde dat de paddekens.  Pastoor Goetschalckx was een gekende geschiedschrijver. In deze straat was de oorspronkelijke vertrek- en aankomstplaats van de veldloop prijs Claessens.  Volgende handelaars waren in deze straat gevestigd : melkboer De Moor, tabakshandel De Robert, Schoenmaker, gazettenman, lijkbidder Willekens Eugène (zijn vader was de laatste in de Donk die een bolhoed droeg, men noemde die het hondenkot), er was eveneens een meelwormenkwekerij en atelier – smederij Dorval.  Ook veetransport Frans Van Cauwenberghe was in deze straat gevestigd.

Jongensschool: De beslissing voor de bouw kwam van de provincie in 1879 en het gemeentebestuur van Ekeren was faliekant tegen.  Bij de militie inschrijvingen van 1890 waren er 7 die hun naam konden schrijven.  Op 1 oktober 1900 werd de school geopend en in 1943 de muziekschool.  Het schoolgebouw werd bewoond door meester Van Royen en later door politieagent Moerman. 

Kleine wetenswaardigheid: de Donk telde in onze jeugdjaren 7 bakkerijen, 5 beenhouwers en 4 melkventers.  De oudste vermelding van benaming De Donk situeert zich in 1401.  De kern van De Donk ontstond in 1708.  Donk is een heuvel met daarrond moeras.  Het woord Nobele Donk komt van de vele edellieden en kasteelheren die zich in de omgeving vestigden.

Oude Baan: Deze weg is genoemd naar de Oude Bergsebaan van 1614, de weg naar Bergen op Zoom. Deze straat is dus ouder dan de Kapelsesteenweg.  Volgende zelfstandige zaken waren hier gevestigd : Bakkerij Duytschaever, gazettenwinkel Rosa, Koloniaalwaren Maes, bakkerij Haverals  “De Kwijk”, bakkerij Leemans “Den Tut”, bakkerij Wouters, Apotheek Voet, Café de Pelikaan (Poppenkast meester Verbist en grabbelton) .  Gekende families Tormans, Buytaert, Vroom, Godderie, Huybrechts en Marie Van De Weyer (bakel).

Karel Seclefstraat: straat genoemd naar verzetstrijder die op 16/11/1943 opgepakt werd voor sabotagedaden en overleden is in Buchenwald op 5/5/1945 (dodenmars).  Zelfstandige zaken waren café de Merel, kruidenier De Deken, Kruidenier Lisa (Waaslandia), en verschillende diamantslijperijen.  Bekende families waren onder andere Jochems, Van de Ven en de grootouders van Marie-Louise Tiest.

Jos Claessensstraat: Jos Claessens werd op 6 september 1944 door de Duitsers neergeschoten aan de electriciteitscentrale De Schelde  samen met 20 collega’s.  Voordien heette de straat Fabrieksstraat en daarvoor Drogisterijstraat.  De oude fabriek werd omgevormd tot verschillende woningen. Deze woningen werden onlangs afgebroken.  De fabriek legde zich toe op het drogen van mastetoppen om zo zaad te kunnen  winnen.  In deze straat waren  confisserie Brigitte en op de hoek bakkerij Sint-Michiel (van de familie Verbist) gevestigd.

Kapelsesteenweg:  Aan de overkant van de Kapelsesteenweg, op het grondgebied Brasschaat is het kempengrond, aan de westkant is het randgebied en daar is het bastaardgrond, De Oude Landen is een residu van poldergrond. De driehoekige splitsing Ekeren, Bergen op Zoom, Brasschaat telde in 1900,  135 huizen.  In 1760 is de Bergsebaan rechtgetrokken en voorzien van kasseien en men noemde hem toen “de Grote Steenweg”.  In 1734 werden herstellingen gedaan voor de doortocht van het leger van de Prins van Oranje.  Die tijd moest er op diverse lokaties tol betaald worden aan de barelen, ook op de voornoemde splitsing.  Deze bareel verschoof later naar De Kleine Bareel. In 1919 komt de eerste stoomtram en in 1927 de electrische tram.  Deze trams werden ook gebruikt voor goederentransport. Op de Kapelsesteenweg verschenen vanaf dan  verschillende handelszaken onder meer vulkaniseur Corthout (bad en band), 2 kapperszaken waaronder De Jos, een fietsengroothandel, beenhouwerij Joosens, schilderswinkel Bresseleers (-De Schutter), zaadhandel Willekens, tabakshandel Aernouts, superette Van Wesemael (Centra), bakkerij Dielen, fietsenhandel Avonts, schrijnwerkers Cools en Steynen, kolenhandel en hoefsmid Monu, zaadhandel Van Lishout, beenhouwerij Van Put, drankenhandel Geens, schoenwinkel Ceulemans, kazuifelherstelling juffrouwen Janssens, kruidenier Haseldonckx, kruidenier Welvaart, café Herleving , café De Kroon ( Cools, Dorval en Doms), taxi John, schilder Verhoeven, snoepwinkel Keeke Truyen, beenhouwer Den Bult, café Den Bonten Os en dokter Van den Eynde die in de vroegere brouwerij Den Groote Guyl woonde.  Bij het begin van WOI was de Kapelsesteenweg een vluchtweg voor duizenden mensen richting Nederland.  Het was totale chaos.

De Kerk : Heilig Hart kerk is een Brabantse plattelandskerk.  De eerste steen werd gelegd in 1888  en in 1890 werd de kerk in gebruik genomen.  Ze werd in 1945 bijna volledig vernield door een V1.  Op 29/9/1943 moesten de klokken ingeleverd worden bij de Duitsers. Als er folders van de kerk zijn zullen we die ter beschikking stellen.

Herdenking van de gesneuvelden van de 2 oorlogen:  Op vraag van het districtsbestuur van Ekeren leggen we een bloemstukje neer en herdenken we de gesneuvelden van Ekeren-Donk.

Uw amateur gids Stan Schmidt, ingeweken Donkenaar sinds 1955.

 

Foto"s evenement 10 jaar Boys & Girls Ekeren Donk

 

 

20221220boys-girls-10jaarigbestaan-1
20221220boys-girls-10jaarigbestaan-2
20221220boys-girls-10jaarigbestaan-4
20221220boys-girls-10jaarigbestaan-3
20221220evenement10jaarboys-girls-1
20221220evenement10jaarboys-girls-2
20221220evenement10jaarboys-girls-3
20221220evenement10jaarboys-girls-4
20221220evenement10jaarboys-girls-5
20221220evenement10jaarboys-girls-6